Vakantietip: maak zelf een “nieuwe” Game Boy

De Game Boy was, in al zijn zeven verschijningen, misschien wel de allertofste handheld die we tot nu toe hebben gezien. Verscheidene generaties gamers groeiden met de simpele handhelds op en zagen hoe talloze prachtige franchises er hun oorsprong op vonden. Qua graphics was geen enkel model een krachtpatser, maar des te meer draaide het om gameplay. Van de vernieuwende RPG wereld van Pokémon tot en met de bizarre mini-games van Wario Ware; de Game Boy had alles in huis. En omdat het het laatste bolwerk van 8-, 16- en 32-bits graphics was, heeft het altijd zijn charmes behouden. Oude Nintendo DS spellen voelen nu al ouderwets aan, terwijl dat bij games als Advance Wars en Metroid Fusion nooit zal gebeuren. De Game Boy was gewoon te gek!


Maar helaas, met de komst van de tweeschermige DS kwam er een einde aan het Game Boy tijdperk. Sprites werden polygonen, knoppen verplaatsten zich naar het touch-screen en games draaiden plots om toegankelijkheid en innovatie. Aanvankelijk werd de DS gelanceerd als “derde pilaar” in het aanbod van Nintendo, maar al snel kwam de Game Boy in de verdrukking en veranderde de oer-handheld in een derde wiel aan de spreekwoordelijke tweewielige wagen (huh?). Natuurlijk, de Nintendo DS bracht ons veel goeds, maar het plezier en de charme van de oude Game Boy spellen ging langzaam ten onder. Metroid Prime: Hunters was geen Metroid Fusion, New Super Mario Bros. was geen Super Mario Land, Golden Sun: Dark Dawn was geen échte Golden Sun, The Phantom Hourglass was geen Minish Cap en ga zo maar door.

Kortom: we zouden graag weer een nieuwe Game Boy zien. Gewoon eentje met pixelige graphics, bliepende geluidjes, een simpele besturing en een database vol gave spellen. Natuurlijk kan ik alleen maar dromen, want iedereen weet welke richting het handheldbootje op vaart. Toch heb ik het er deze vakantie niet bij laten zitten. Afgelopen week toverde ik namelijk een kapotte Nintendo DS, die ik lang geleden voor een paar euro van iemand heb overgenomen, om in een “gloednieuwe” Game Boy Advance. Eindelijk weer een degelijke Game Boy met een goed en verlicht scherm, die fijn in de hand ligt en beschikt over een onuitputtelijke bron topgames!


De Nintendo DS ligt, afgezien van wat scherpe randjes, lekker in de hand en heeft alles aan boord om Game Boy Advance spellen in al hun glorie af te spelen. Het apparaat is echter te log en heeft voor de Game Boy purist te veel frustels (bovenste scherm, stylus, touch-screen, extra knoppen) om er rustig mee te spelen. Daarom heb ik besloten om van deze Nintendo DS, waarvan in dit geval het bovenste scherm lang geleden al is gebroken, zoveel mogelijk onderdelen af te slopen en te reduceren tot een simpele, maar superieure Game Boy Advance.Maar hoe doe je dat dan? Simpel! Om een Nintendo DS uit elkaar te slopen heb je een speciale “triwing” schroevendraaier nodig. Hiermee kan je het plastic omhulsel van de basis van het apparaat verwijderen. De bovenkant kan je met een gewone kruiskopschroevendraaier loshalen. In de bovenste helft van de DS zit een printplaatje dat samen met de vier LEDjes van de schermverlichting met de rest van de printplaat verbonden moet blijven. Deze printplaat past nét in de onderste helft als je het Nintendo DS cartridge slot wegsloopt. Aan de voorkant is plek voor één boxje, net zoals bij de normale Game Boy Advance. Met een hete spijker kan je gaatjes in het plastic branden, zodat het lijkt alsof er altijd al een speakeropening in het voorste paneel heeft gezeten. Voor de échte Game Boy look kan je het voorste beschermschermpje van de bovenste helft op het onderste scherm plaatsen. Met een mesje kan je als het ware een randje wegfrezen, zodat het schermpje iets dieper komt te liggen.


Om de vorm helemaal compleet te maken is het belangrijk dat je de boel goed schuurt. Het zal de nodige meter schuurpapier en nagelvijltjes kosten, maar als je het goed doet, dan kan je het hele bovenste scharnier omtoveren in een mooie, gladde ronding. Vergeet ook niet de logootjes van de achterkant af te schuren. De gaten die overblijven, zoals die van het DS cartridge slot, de stylus, het scharnier, de microfoon en de X- en Y-knoppen kan je opvullen met een vulmiddel als Alabastine of kunsthars. Als laatste kan je alles gaan verven. Breng veel, dunne laagjes aan om te voorkomen dat je druppen langs de rand krijgt. Als je een pan over het pas geverfde plastic legt, dan voorkom je dat er stof en andere rommel in de natte verf geblazen wordt. Wanneer alles droog is, dan kan je de boel weer in elkaar schroeven. Plak nog wel even wat tape over de printplaatjes die je aan de onderste helft hebt toegevoegd, want deze kunnen kortsluiting veroorzaken. Als je echt van plan bent om je Nintendo DS te veranderen in een Game Boy, dan kan je alles nog eens uitgebreid nakijken in onderstaand filmpje.

“Als Nintendo het niet doet, dan doe ik het zelf wel.” Het kostte we me een dikke week klussen (of prutsen, wat jij wil), maar uiteindelijk is het me gelukt om een “nieuwe” Game Boy te maken. Al met al een mooie, grote handheld met schermverlichting, gladde randjes en een hippe, doch klassieke uitstraling. Zo, mij rest nog maar één ding: de rest van de vakantie genieten van al die prachtige Game Boy spellen die alweer veel te lang geleden uit zijn gekomen!

Wij zijn niet verantwoordelijk voor schade die je zelf aanricht.

Zie ook: Doe-het-zelf | Fanboys | Features | Game Boy | Game Boy Advance | Nintendo | Nintendo DS

Print deze pagina Tip ons!