Movie Review – Indie Game: The Movie

Het gebeurt maar heel af en toe dat videogames het thema zijn van een bioscoopfilm of documentaire. Natuurlijk kennen we ‘The King of Kong’ dat verhaalt over de strijd tussen Billy Mitchell en Steven Wiebe; kenden de Tron-films een aardig videogamethema en binnenkort zal Disney’s Wreck-it Ralph in de bioscopen verschijnen. Recentelijk is ook ‘Indie Game: the Movie’, een documentaire over het maken van een indie videogame, toe te voegen aan dit rijtje.

De documentaire, die door middel van crowdfunding op Kickstarter tot stand is gekomen, verhaalt over drie games en hun ontwikkelaars, namelijk Braid, Fez en Super Meat Boy. De documentaire laat zien wat voor proces de makers doorgaan om hun product uiteindelijk op een succesvolle manier in de markt te zetten. Zo leren we dat de maker van Fez alles om zich heen heeft opgegeven om zijn droom, namelijk het uitbrengen van een eigen videogame, te laten uitkomen. Inmiddels weten we dat hij daar met vlag en wimpel in geslaagd is, maar de onzekerheid waarin Phil Fish, maker van de game, leeft, is heerlijk om te zien.

De documentaire slaagt erin om een prachtig kijkje in de keuken te geven van jonge kunstenaars, die buiten de grote uitgevers om hun eigen game uit willen brengen. Vooral de chemie tussen Edmund McMillen en Tommy Refenes, het team achter Super Meat Boy, is een genot om te zien. Beide jongens werken exclusief met Microsoft om Super Meat Boy op tijd in de Xbox Live Arcade Marketplace te krijgen en dat levert nogal wat stress op. Wat het ook oplevert is een heel duidelijk beeld van hoe een grote partij als Microsoft omgaat met kleine ontwikkelaar. De jongens zijn zo afhankelijk van het succes van hun game, dat het hun gehele toekomst zal bepalen. Ook hier weten we inmiddels, zonder de film gezien te hebben, dat het spel een razend succes is geworden, maar de aanloop ernaartoe is zeer de moeite waard om te zien.

Als derde krijgen we Jonathan Blow te zien. Zijn game Braid is inmiddels al een tijd uit en hij legt in de documentaire uit wat het succes met hem gedaan heeft en hoe hij om gaat met bepaalde situaties. Van Blow ontstaat uiteindelijk een incompleet beeld, aangezien hij maar een kleine rol heeft in de documentaire en zijn persoon ook een stuk minder gevoelens opwekt in vergelijking met de andere ontwikkelaars. Bij de andere ontwikkelaars wil je gewoon dat hun project slaagt. Je leeft met ze mee en je krijgt de kans om je volledig in te leven in de situatie van de ontwikkelaars. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je een beeld van de industrie krijgt dat je nog nooit eerder tot je hebt kunnen nemen. Alleen daarom is deze documentaire al meer dan de moeite waard. Kortom, als fan van de besproken games of geinteresseerde in de gamesindustrie is deze documentaire een must-see.

Zie ook: Braid | Fez | Films | Indie | Indie Game: The Movie | Microsoft | Reviews | Super Meat Boy

Print deze pagina Tip ons!