Capcom All Time Top 10!

Het heeft een tijdje op zich mogen wachten, maar uiteindelijk is hij er dan. De Capcom top 10! Natuurlijk is het lastig om een top 10 samen te stellen waar iedereen zich in kan vinden. Dit is absoluut het geval als het om Capcom-games gaat, aangezien het bedrijf een flink aantal klassiekers gepubliceerd heeft in de loop der jaren. Vandaar het idée om hieronder een top 10 van Capcom-games in willekeurige volgorde te presenteren. Om de diversiteit te behouden heb ik ervoor gekozen om maximaal één game per franchise te selecteren. Have fun en reageer vooral als je het er (niet) mee eens bent.

Resident Evil 4 (NGC, PS2 – 2005)

De Resident Evil serie staat al jaren te boek als één van de beste binnen het survival horror genre. Resident Evil 4 was een gigantische omslag in de serie. Waar de spellen eerst wat statisch waren, door met een ouderwets controlesysteem en fixed camera’s te werken, wist het vierde deel de spanning weer volledig terug te brengen. Klart beweert zelfs dat deze game hem weer aan het gamen heeft gekregen. Klart noemt de toffe wapens en de originele bossfights als twee van de hoogtepunten in dit spel. Hiermee is Resident Evil 4 een game die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje.

Super Street Fighter II (Turbo) (SNES – 1993)

Als er één game veel voorkwam op de lijstjes die ik ontvangen heb als reactie op de Asura’s Wrath prijsvraag, dan is het deze game wel. Wesley kan zich deze game herinneren als zijn meest gespeelde SNES-game, mede dankzij zijn speciale Super Street Fighter II-uitvoering van de Panini-plakboek! Ook Klart en Killingraptor01 benoemen de snelheid en de hoeveelheid karakters als twee punten die het spel onvergetelijk maakten. De Turbo-versie is inmiddels ook voor de huidige platformen weer verkrijgbaar als remake, dus mocht je deze game gemist hebben, grijp dan nu alsnog die kans.

Okami (PS2 – 2007)

De Japanse schilderkunsten van Katsushika Hokusai spreken al tijden tot de verbeelding, maar nog nooit was het mogelijk om daadwerkelijk in een dergelijke wereld rond te lopen. Totdat Okami het levenslicht zag. Okami is een game die zich goed doet vergelijken met de Zelda-games, maar dan in een schilderachtige wereld. Killingraptor noemt dit spel een must-have voor elke fan van adventure games, door de geweldige sfeer en muziek. Jammer genoeg deed de game het niet super goed en bleef het lang stil rond de franchise. Gelukkig zijn er toch genoeg fans van het spel en heeft de game inmiddels een port naar de Wii gekregen, een sequel op de Nintendo DS en komt er nog een HD-remake aan voor de Playstation 3. Geen excuses meer over om deze game niet gespeeld te hebben dus.

Viewtiful Joe (NGC, PS2 – 2003)

De Capcom Five spoken nog steeds als een nachtmerrie door het hoofd van Nintendo-gamers. Vijf exclusieve games zouden de verkoop van de kubus een enorme impuls moeten geven. Uiteindelijk verscheen alleen het matige PN03 exclusief, werd Dead Phoenix vlak na de aankondiging al gecanceld en verschenen de overige games plots ook voor de Playstation 2. Gelukkig wist Viewtiful Joe wel een onuitwisbare indruk te maken. Als de kleine goedgebekte rode superheld Joe ga je het kwaad te lijf. Volledig in de setting van Hollywood wordt je geholpen door onder meer het gebruik van slow motion en een versnellende functie. Met behulp van deze power ups dien je verschillende puzzels op te lossen en uiteindelijk de vijand uit te schakelen. Henshin-a-gogo baby!

Power Stone 2 (Dreamcast – 2000)

Waar Nintendo-liefhebbers konden rammen met Super Smash Bros, had SEGA op de Dreamcast zijn eigen cartoony vechtgame. Power Stone plaatst jou als één van de volledig ‘forgetable’ karakters in een droomwereld en krijg je de kans om je tegenstanders helemaal kapot te rossen. Wapens in alle soorten en maten sieren de levels en bij het verzamelen van drie diamanten ontstaat er een allesvernietigende ‘smash attack’, die jou een flink voordeel oplevert. Wat Power Stone 2 zo goed maakt is de knettergekke gameplay en het feit dat de game met z’n vieren een geweldig spektakel wordt. Een derde deel zal er vast nooit komen, maar gelukkig werkt mijn Dreamcast nog.

Captain Commando (Arcade – 1991)

Voeg de drie eerste letters van de twee woorden uit de titel van deze game bij elkaar en wat krijg je dan? Juist! Captain Commando is qua bekendheid een beetje achtergebleven bij de andere beat-em-ups van het Japanse bedrijf, maar daarom nog niet minder vermakelijk. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger op één of andere Franse camping al mijn Franse francs in de arcadekast van Captain Commando stopte. Zo verslavend was het spel! Met maximaal vier spelers/vrienden vecht je je een weg door de vijanden. Pas toen ik de game weer tegenkwam op de Capcom Classics Collection 2 disc was ik me ervan bewust dat ik deze game zo gemist had en al die tijd niet meer wist hoe het spel ook alweer heette. Erg populair is het spel nooit echt geworden, maar een remake verdient deze titel op zijn minst.

Phoenix Wright: Ace Attorney (Nintendo DS – 2005)

Een game waarin je het leven van een advocaat simuleert. Kan dat tof zijn? Hell yeah! Phoenix Wright: Ace Attorney is een game die je plaatst in de rol van Phoenix en die je een aantal mysterieuze moordzaken laat oplossen. Door middel van goede ondervragingstechnieken kan je de rechtszaken naar een goed einde sturen. Killingraptor zegt dat de gezonde dosis humor en de goede soundtrack ervoor zorgen dat Phoenix Wright een reeks van onvergetelijke games is geworden. In 2001 konden Japanners al met de game aan de slag (voor de GBA), maar pas in 2005 kwam het spel naar het westen. Inmiddels is het spel op veel meer platformen te spelen, waaronder de iOS-apparaten, en is Phoenix Wright één van de weinige reguliere games die zich wel leent voor deze touchscreen-apparaten.

Devil May Cry 3 (PS2 – 2005)

Trouwe bezoeker Millad suggereert dat Devil May Cry 2 niet in de lijst mag ontbreken. Een hele vette gameserie die naar mijn mening pas echt schittert in het derde deel. Devil May Cry 3 is alles wat je van een lekkere actiegame kan verwachten. De actie is razendsnel en nog net wat spannender in beeld gebracht dan het eerste en het veel mindere tweede deel. De speciale editie die een jaar later uitkwam voegt nog enkele extra’s toe (waaronder het feit dat je Dante’s broer Vergil als speelbaar karakter kan selecteren) en mag dus niet ontbreken in de fancollectie. Ik raad je echter wel aan te gaan voor de originele PS2-versie, aangezien zowel de PC-versie als de onlangs verschenen HD-remake om te huilen zijn.

Final Fight (SNES – 1991)

Ondertussen is het al een tijdje wat stiller rondom deze serie, maar in een echte Capcom top 10 kan deze beat-em-up niet ontbreken. Final Fight was eind jaren tachtig een enorm succes in de arcadehallen en wist dit succes op een briljante manier bij de gamer in huis te brengen. Op de Super Nintendo kon je met een maat de straten van Metro City schoon vegen. Mike Haggar, een van de hoofdrolspelers in het spel, hebben we inmiddels teruggezien in Marvel vs Capcom 3 en ook de transseksueel Poison, heeft inmiddels haar/zijn gezicht weer eens laten zien. Tijd voor een remake?

Mega Man 2 (NES – 1988)

In een lijst als deze mag de mascotte van het bedrijf natuurlijk niet ontbreken. Ontelbaar veel vervolgen en spin-offs verder was het toch niet zo heel moeilijk om te kiezen welke game van de ‘blue bomber’ uitgelicht diende te worden. Mega Man 2 is tot op heden de best verkochte titel in de reeks en introduceerde elementen die top op de dag van vandaag nog gebruikt worden. Inmiddels zijn we toe aan het tiende deel in de reguliere reeks en ‘shinet’ Mega Man als nooit tevoren. Mocht je dus twijfelen om één game uit de serie op te pikken, laat het dan dit tweede deel zijn en laat vooral al die recent uitgekomen troep lekker liggen.

Natuurlijk zijn er nog genoeg games en franchises die in dit lijstje ontbreken. Denk maar eens aan Ghosts and Goblins, 1942, Bionic Commando, Onimusha, Dino Crisis, Dead Rising en ik kan nog wel even door gaan. Genoeg ruimte om te discussiëren, dus reageer vooral op dit artikel als jou pareltje er niet bij staat.

Zie ook: Arcade | Asura's Wrath | Capcom | Dreamcast | Features | GameCube | Microsoft | NES | Nintendo | PlayStation 2 | Resident Evil | Sony | Street Fighter | Super NES

Print deze pagina Tip ons!