Incomplete spelcomputers zijn de toekomst

De aankondiging van de Nintendo 3DS XL deed me denken aan een trend die geruisloos is ingezet tijdens deze generatie spelcomputers, namelijk het incompleet verkopen van spelcomputers. Ik weet dat gamebedrijven het vandaag de dag moeilijk hebben, maar is dat echt reden genoeg om de armoedzaaier te spelen?

De 3DS XL, waar we ongetwijfeld in de nabije toekomst vraagtekens zullen plaatsen, wordt geleverd zonder dock en oplader. De reden daarvoor is dat het apparaat compatible is met opladers van eerdere apparaten (DSi, DSi XL en 3DS) en zoveel mensen al in het bezit zijn van één van deze apparaten (ook al is de Nintendo DS Lite vele malen meer verkocht). Daarnaast wil men de prijs van de 3DS XL graag laag houden en bij Nintendo vinden ze dat ze daarin geslaagd zijn. Maar zeg nou eerlijk, hoeveel verschil maakt dit tientje?


Ik moet dan meteen denken aan het grote publiek dat ervoor heeft gezorgd dat de DS als zoete broodjes over de toonbank ging, de gamers en ouders die niet per se het nieuws op de voet volgen. Wanneer zij de naar lokale gameboer gaan om zo’n 3DS XL binnen te hengelen, zal hen echt niet elke keer voorgekauwd worden dat die gare oplader ontbreekt. Hoe naar moet het zijn om deze handheld vanonder de kerstboom uit te pakken om erachter te komen dat je pas na tweede kerstdag het ding op kan laden? En dan maar hopen dat 27 december niet valt op een zondag.

Zelf ben ik niet van plan om een 3DS XL te kopen, maar heb wel eerder iets soortgelijks meegemaakt. Toen ik mijn tweede Xbox 360 kocht (yep, die dingen gingen in het verleden weleens stuk), de Xbox 360 S, wist ik dat deze de deur uitging zonder HDMI-kabel. Vandaar dat ik netjes een HDMI-kabeltje kocht, zodat ik de component-ingang op mijn tv eindelijk vrij kon maken. Dus ik snel naar huis, meteen de doos openen van m’n nieuwe Xbox om tot mijn grote verbazing te ontdekken dat er überhaupt geen hd-videokabels meegeleverd worden. En je raadt het al, dat is mij bij aankoop zeker niet verteld. Hoe kun je nu een console in de winkels leggen die definitief klaar is voor high-definition gaming, terwijl de meegeleverde kabels slechts voor sd-doeleinden bedoeld zijn? Erg karig, temeer als je je bedenkt dat de eerdere versies van de Xbox 360 wél werden voorzien van hd-kabels.

Wat betekent deze ontwikkeling voor de toekomst? Ik voorspel dat we de volgende generatie consoles aanschaffen zonder controllers. En waarom niet? De controllers lijken immers nu zo’n beetje uitgeëvolueerd. Natuurlijk, de volgende Xbox verdient een fatsoenlijke D-pad en de opvolger van de DualShock 3 kan wellicht fijnere triggers gebruiken. Maar de verwachting is dat de controllers in grote lijnen hetzelfde zullen blijven, waardoor we hopelijk onze huidige controllers kunnen aansluiten op de Xbox 720 en de PlayStation 4. Is er misschien toch nog een voordeel aan deze vage trend.

Zie ook: Columns | Fanboys | Hardcore gamers | Microsoft | Nintendo | Nintendo 3DS | Nintendo 3DS XL | Nintendo DS | PlayStation 4 | Sony | Vrouwen | Wii U | Xbox 360 | Xbox One

Print deze pagina Tip ons!