iCandy: Ichi

Een tijd geleden schreven we over de één-knops-puzzel-game Ichi van Nederlandse ontwikkelaar Jay van Hutten. Ondanks het feit dat Jay momenteel werkzaam is bij Two Tribes (Toki Tori), heeft hij de laatste tijd ook nog aan zijn eigen projectje gewerkt. Samen met ontwikkelstudio Stolen Couch Games maakte Van Hutten namelijk een iOS-versie van Ichi. Niet alleen is het spel ditmaal langer en draagbaarder, maar het beschikt ook nog eens over een (online!) leveldesigner. Wij wierpen een blik op deze, reeds in de App Store aangeprezen, iPhone-game.

Net zoals in het origineel bestuur je Ichi met maar één knop (“ichi” is Japans voor “één”). Op de iPhone is dit uiteraard geen fysieke knop, maar een tap ergens op het touch-screen. Het is de bedoeling om met een balletje, dat langzaam door het level stuitert, alle gele stippen uit het level op te pakken. Door op het scherm te drukken kan je tal van verschillende acties uitvoeren. In het begin draai je rode wandjes, maar op den duur kan je je eigen muurtjes tekenen en bepaalde wandjes laten verdwijnen. Het is mogelijk om tegen normale muren aan te stuiteren, maar zodra de bal een gekriebelde muur raakt is het spel voorbij. Een mooie kruising tussen tactiek en handigheid.


Het grootste commentaar op de originele Ichi was het gebrekkige aantal levels. Op de iPhone wordt dit probleem gelukkig getackeld. Allereerst door meer levels aan te bieden (voor nu, maar 51 en meer “coming soon”), maar vooral door een leveldesigner in te bouwen. Met een paar simpele drukken op het touch-screen heb je zo een nieuw level in elkaar geflanst. En het mooie is dat je die vervolgens zeer makkelijk via het internet kan delen. Complimenten daarvoor! Gebruikers kunnen makkelijk levels raten en zodoende een database met úúúren extra speelplezier (nu al 471 levels) spelen of zelf creëren.

Ichi blijft de leuke actie/puzzel game die we vorig jaar al testten. Het spel is echter voor de iPhone uitgebreid met een eenvoudige, maar simpele leveldesigner, zodat je je nooit meer hoeft te vervelen. Kortom: als je nu ook lekker onderweg wil gaan puzzelen, dan is Ichi wederom een aanrader!

Download:
Ichi, €0,79
Ichi Lite, gratis

Zie ook: Apple | Ichi | Indie | iPhone | Maartens iCandy

Print deze pagina Tip ons!