Devil May Cry-drieluik speelt als een tierelier

Het is een trend om tegenwoordig oudere games opnieuw in ‘HD’ uit te brengen. Ook Capcom doet hier vrolijk aan mee en komt met een update van de Devil May Cry-serie. De eerste drie delen zijn nu verkrijgbaar voor de moderne consoles, maar de vraag is of we daar op zitten te wachten.


Wat je vaak ziet bij dergelijk HD-updates is dat er eigenlijk niet zoveel aan de games zelf verandert. Natuurlijk krijgen de spellen meestal achievements of trophies toegevoegd, maar daar houdt het al gauw mee op. Devil May Cry mag je ook enigszins zo zien. Het spel kent namelijk geen betere graphics (enkel een hogere resolutie) en weinig extra’s. Met weinig bedoel ik vooral dat de extra’s die er wel in zitten niet zo gek veel toevoegen. Zo is er een menu waar wat artwork in te vinden is, maar dat is dan ook het enige. Voor mij is dat veel te weinig. Ik had veel liever gezien dat de games volledig onder handen waren genomen en echt betere graphics hadden gekregen.

Toch mag je als gamer met dit pakket niet echt klagen. Het bevat namelijk drie games, waarvan er minstens twee erg tof zijn. Natuurlijk zijn het oudere spellen en is de gameplay een klein beetje gedateerd, maar het is absoluut niet zo dat de spellen de tand des tijds niet hebben overleefd. Sterker nog, de spellen zijn prima te spelen en bieden genoeg actie. Jonger worden de games er niet op, daarom zijn de beeldverhoudingen aangepast. De games zijn nu op breedbeeld formaat te spelen en dat is een verademing, want niemand zit op zwarte balken aan de zijkant te wachten. Echter kennen sommige menu’s en laadschermen dit euvel nog wel, maar dat zien we door de vingers.

Laten we even snel door de games zelf gaan. Devil May Cry was het begin van de serie en was oorspronkelijk bedoeld om een deel uit de Resident Evil-serie te vormen. Dit liep uiteindelijk anders, maar er is nog wel veel van de geroemde survival horror terug te vinden. Zo speelt het spel zich volledig af op een eiland met bijbehorend kasteel en kent het spel veel fixed-camera perspectieven. Toch was Devil May Cry destijds een hele frisse game en nog steeds is het aangenaam om het spel te spelen. Dit geldt niet echt voor het tweede deel. Al toen het spel uit kwam werd het als een mindere opvolger gezien en dat is niets veranderd. De vijanden zijn ietwat ongeïnspireerd, het spel is wat aan de korte kant en daarnaast kent het niet zoveel nieuwigheden ten opzichte van het eerste deel. Deel drie is daarentegen dan weer echt een topper en kan gezien worden als de beste game uit het pakket. Het is de enige game die zich nog serieus kan meten met actiegames van vandaag de dag en dat is zeker een compliment.

In eerste instantie was ik een beetje teleurgesteld over de collectie door het ontbreken van echte noemenswaardige extra’s, maar door de kwaliteit van de spellen kan ik de collectie alsnog aanraden. Deze collectie biedt echt waar voor je geld en moet je toch zeker een slordige dertig uur bezig houden. Kortom, ken je deze serie nog niet, dan wordt het zeker tijd om Dante in je armen te sluiten.

Zie ook: Capcom | Devil May Cry HD Collection | Microsoft | PlayStation 3 | Reviews | Sony | Xbox 360

Print deze pagina Tip ons!