Verborgen schatten: 42 Spel Klassiekers

Eén van onze van vaste bezoekers, sider inc., schreef speciaal voor Bureau voor Gamers een artikel over één van zijn favoriete DS games: 42 Spel Klassiekers. Ik weet zeker dat Wesley het met hem eens is!

Iedereen kent ze wel; games die simpelweg niet goed kunnen zijn als je hoort wat het allemaal inhoudt. Toch zijn er van die spellen waarbij de vonk wél kan overslaan. In mijn zoektocht naar alle Xbox 360 games ben ik al verscheidene van dit soort games tegengekomen. Iedere spelcomputer heeft zo wel een paar geweldige spelletjes, waarvan je vrienden niet goed begrijpen dat hij beter is dan die ene toptitel. Zo heb je voor de Nintendo DS het spel 42 Spel Klassiekers. Ondanks het feit dat er veel goeds over deze game wordt gezegd, laten veel gamers hem maar al te graag links liggen.

42 Spel Klassiekers bevat 42 verschillende spelletjes. Dit begint met wat standaard kaartspellen zoals Poker, Black Jack, Memorie en Hartenjagen, maar er zit ook een aantal spellen tussen waarvan je nog nooit van hebt gehoord. Daarnaast biedt het een goede variatie bordspellen, waarbij Dammen, Ludo (Mens-Erger-Je-Niet) en zelfs Stratego niet ontbreken.

Eigenlijk zou je nu al verkocht moeten zijn, maar er zit nog net wat meer diepgang in dan dit. Wanneer je het spel opstart in de singleplayer sta je voor drie keuzes. Je hebt Free Play, waarbij alle spellen op een rij staan om vrij te spelen met de vele verschillende regels, maar ook Stamp Mode waarbij je extra stempels en een extra kleur kan unlocken voor in bijgevoegde, full color Pictochat-kloon. Het sterkste aspect van de singleplayer zijn echter de missies.

Mocht je de laatste optie kiezen, dan kan je je tanden in 30 verschillende missies zetten. Voor bijna ieder spel heeft ontwikkelaar Agenda een speciale missie bedacht, van “gemakkelijk” tot “frustrerend”. Zo heb je de gemakkelijke missie bij Memory, waarbij je het speelveld binnen 3 minuten moet uitspelen. Een paar tabbladen verder is het dan alweer gelijk hele andere koek. Bij het spel Koi Koi, een spel dat wordt gespeeld met de Hanafuda-kaarten van Nintendo, is het de bedoeling dat je een belachelijk hoge score neerzet. De meeste Westerse gamers zullen niet weten hoe je deze game speelt, maar gelukkig kan je in de game alle spelregels nalezen.

Naast de missies heb je ook nog de multiplayer, waarbij Free Play geheel tot zijn recht komt. Hier kan je bijna uit alle spellen kiezen, de regels aanpassen en heel veel plezier hebben. Games zoals Escape en Mahjong zijn niet in multiplayer te spelen. Na iedere speelronde krijg je de keuze om nogmaals hetzelfde spel te spelen of snel over te schakelen naar een game waarbij je vrienden wel kan inmaken.

Maar zoals iedere game bevat ook 42 Spel Klassiekers wat minpunten. Zo zou een hotseat functie voor sommige van deze spellen geen overbodige luxe zijn, maar ook de moeilijkheidsgraad van de “hard” computer had wel wat pittiger gemogen.

42 Spel Kassiekers heeft mij in ieder geval uren spelplezier gegeven, zowel thuis als in de trein en zowel alleen als met vrienden. Het is een parel die naar mijn mening niet in je collectie mag ontbreken. Wanneer ik in mijn zoektocht een nieuwe verborgen schat tegen kom, klim ik weer in de pen om mijn mede-gamers te vertellen dat de budgetbak soms zeker wat te bieden heeft.

Heb jij ook een artikel geschreven dat je op Bureau voor Gamers wil plaatsen? Stuur dan een mail naar info@bureauvoorgamers.nl.

Zie ook: Gastartikel | Nintendo | Nintendo DS | Reviews

Print deze pagina Tip ons!