Nintendo DS springlevend: zegen of doodzonde?

Inmiddels is de Nintendo 3DS een jaar uit en dus ligt het in de lijn der verwachtingen dat Nintendo de voorganger, de Nintendo DS, al een tijdje geleden heeft laten vallen als een baksteen. Niks is minder waar, want met nog twee Pokemon-titels op komst lijkt de Nintendo DS nog springlevend.

Toen Nintendo een kleine maand geleden Pokemon Black and White 2 aankondigde, stond ik al enigzins te klapperen met m’n oren. De Japanse gigant had namelijk nog nooit een direct vervolg uitgebracht, maar Black and White zouden eraan moeten geloven. Toen bleek dat het spel, dat rond de zomer in Japan moet uitkomen, op de Nintendo DS zal verschijnen. Een vreemde ontwikkeling, aangezien het veel logischer was om deze game op de 3DS uit te brengen om zo de sales van het nieuwe apparaat weer een boost te geven.

Dan nog te bedenken dat Nintendo nog een Pokemon-gerelateerde troef achter de hand heeft voor de Nintendo DS, namelijk de Nobunaga’s Ambition-Pokemon crossover game van Koei. Het spel lijkt op een sort Final Fantasy tactics-achtige game waarin generals een Pokémon onder hun hoede nemen en zo de strijd met anderen aangaan. Tijdens het spel zullen zowel de Pokémon als de generals kunnen evolueren. Of dit spel uiteindelijk ook in het Westen het licht ziet is hoogst onwaarschijnlijk, aangezien de Nobunaga’s Ambition-serie hier nauwelijks bekendheid geniet.

Toch zegt het feit dat bovenstaande spellen nog voor de Nintendo DS uitkomen, wel wat over Nintendo. Meestal laat het japanse bedrijf hun oudere consoles vallen als een baksteen. Zowel de Nintendo 64, Gamecube en de Nintendo Wii kunnen in hun laatste jaar maar weinig toptitels van eigen bodem verwelkomen. Blijkbaar vindt Nintendo het oude platform nog steeds de moeite waard of is het ergens anders bang voor?

Waar ik me namelijk dood aan erger is het feit dat Nintendo in de afgelopen vijftien jaar nog geen fatsoenlijke Pokémon RPG heeft gemaakt voor op technisch hoogstaande platforms. Elke keer moeten we het doen met een soort Pokémon Stadium-aftreksel dat niet in de buurt komt van een volwaardige RPG. Het feit dat het vervolg op Pokemon Black and White voor de DS uitkomt betekent ook dat Nintendo gewoon dezelfde engine kan gebruiken en dus geen gigantische 3D RPG hoeft te maken. Ik blijf het opvallend vinden dat Nintendo, het bedrijf dat als grootmeester gezien kan worden op het gebied van het maken van de overstap van 2D naar 3D, het niet voor elkaar krijgt om hun meest succesvolle handheldserie deze overstap te laten maken. Kom op Nintendo, geef voor één keer eens waar de fans op zitten te wachten!

Zie ook: Columns | Nintendo | Nintendo DS | Pokémon | Pokémon Black and White 2

Print deze pagina Tip ons!