“Spelen” met de Famicom

Bijna! Het lukte me bijna om mijn Famicom Disk System te repareren. Een aantal maanden geleden was ik voor mijn studie in Osaka. Hier kocht ik een echte Famicom. Op mijn vakantie door de rest van het land – tja, als je er toch bent – bezocht ik ook gamehemel Akihabara in Tokyo en kocht ik onder andere een Famicom Disk System.

Eenmaal weer terug in Nederland kwam ik voor een (voorzien) probleem te staan; de Famicom werkt niet op ons stroomnet! Gelukkig heb ik afgelopen week een te gekke adapter gevonden bij de Okaphone in Groningen, dé elektronicazaak bij uitstek. Voor €14,95 kan ik nu weer volop genieten van mijn Famicom. Het kastje, dat gewoon met een Europlug ons netwerk van 220V aangesloten kan worden, heeft een output van 110V en kan de meeste Japanse apparaten met een lage vermogen bedienen. En dat is chill, want nu kan ik eindelijk weer genieten van klassiekers als Dragon Quest, Base Ball en Urban Champion. Het Disk System is helaas een ander verhaal…

Een zelf geïmporteerde, complete Famicom set voor een schappelijke prijs; het was natuurlijk gewoon te mooi om waar te zijn. Toch werkt het overgrote deel wat ik in Japan bij elkaar gesprokkeld heb zonder al te veel problemen (je moet af en toe wel wat blazen, maar goed, dat moet bij de NES ook). Het Famicom Disk System is helaas kapot. Gelukkig is het geen groot, technisch euvel. Er ontbreekt slechts een simpel, rubberen overbrengriempje tussen het motortje en de grotere tandwielen. Geen probleem: ik houd wel van een beetje knutselen.

Na een aantal printplaatjes, tandwielen, draadjes en een heleboel schroefjes kwam ik bij de kern van alle problematiek. Het rubberen bandje dat ooit een Japans nerdje voorzag van de vetste games, uitgegeven op een diskette die je zo uit één van de vele vending machines kon trekken, was gedegenereerd tot een soort zwarte, drop-achtige pulp. Er zat maar één ding op, en dat is het bandje wegpoetsen en vervangen voor een elastiekje, of nog beter, een zelfgeknipt overbrengriempje. Maar zoals je in bovenstaand filmpje kan zien is het mij nog niet gelukt om het beruchte diskette-systeem van Nintendo – dat niet voor niets geflopt is – te repareren. Een te strak riempje geeft een error; een te slap riempje ook.

Kortom: mijn Famicom Disk System is nog steeds kapot. Goedkoop is dus duurkoop? Waarschijnlijk niet: alle Disk Systems krijgen op den duur te maken met versleten riempjes. Rubber is gewoon niet eeuwig houdbaar. Toch is het jammer dat ik nu niet kan genieten van de Japanse versie van de originele Metroid. Want laten we eerlijk zijn Metroid-fans, wat is er vetter dan dat? Ik zal nog even geduld moeten hebben tot het volgende moment dat ik kan klussen. Maar dan grijp ik die fietsband eens goed bij zijn kladden en knip ik het meest perfecte Famicom Disk System overbrengriempje dat ooit iemand heeft gezien! Of heeft één van jullie een beter idee?

Zie ook: Doe-het-zelf | Famicom | Filmpjes | Hardcore gamers | Nintendo

Print deze pagina Tip ons!