iCandy: Tiny Tower

Er zijn al talloze simulatoren in de App Store verschenen en vooral de kleine ontwikkelaar doet het goed. Voorbeelden zijn Game Dev Story en Oh! Edo Towns, spellen uit de kleine, Japanse ontwikkelstudio Kairosoft. Met simpele retrographics en een oersterk, nauwelijks vervelend gameplay mechanisme wist men zich met deze niche games in een markt te nestelen die voornamelijk werd gedomineerd door grote spelers als Farmville. Nu de kurk eenmaal van de fles is komen er meerdere simgames met een eigen uniek thema. NimbleBit, een studio van drie man sterk, kwam zo ook met een origineel idee: bouw en onderhoud je eigen toren.


Tiny Tower draait om je eigen toren. Na een korte tutorial is de speler vrij om te doen met het gebouw wat zij of zij maar wil. Uiteindelijk is het het doel om een zo groot mogelijke en goed onderhouden toren te creëeren. Elke nieuwe verdieping wordt een stuk duurder dan de vorige, dus je zal goed na moeten denken over de invulling van je toren. Niet alleen heb je appartementen met werknemers nodig, maar ook winkels zijn van groot belang. Hoe meer werknemers, des te meer producten je kan verkopen. En om meer geld te verdienen moet je de magazijnen van je winkels aanvullen en ook nog eens zelf de lift bedienen. Des te meer verdiepingen, winkels en inwoners, des te meer winst.

Dit lijkt langdradig, maar het leuke aan Tiny Tower is juist het feit dat het spel zichzelf speelt, ook als je de app niet in gebruik hebt. Terwijl jij slaapt, eet of werkt zijn bezoekers van jouw toren bezig om producten te kopen, magazijnen aan te vullen of een nieuwe verdieping af te bouwen. In feite hoef jij alleen af en toe te kijken of alles nog goed gaat: is er nog genoeg voorraad? Heb ik al meer inwoners? Wie heeft er nog geen baan in mijn flat? Kan er alweer een verdiepinkje bovenop? In het begin is dit vrij simpel, maar naarmate het spel vordert en de toren langzaam naar de wolken klimt dat je steeds beter een oogje in het zeil moet gaan houden. Simpel, maar bijzonder verslavend.


Naast deze basis zijn er voor de echte fanaat nog tal van andere dingen te doen. Zo hebben al je inwoners soort Facebook (Bitbook) om te lezen en kan je je winkels een nieuw kleurtje geven of een nieuwe lift aanschaffen. Het is tevens mogelijk om te kijken hoe de flats van je vrienden (via Game Center) er uit zien. Je hebt ongetwijfeld al wel door dat Tiny Tower geen game is om je mee te vervelen.

Tiny Tower oogt als een simpele, overzichtelijke game, maar naarmate het spel vordert krijg je te maken met een behoorlijk complexe situatie waarin jij als een ware manager aan de slag moet. Omdat het spel gewoon doorgaat terwijl je telefoon in standby staat verandert de wereld steeds een klein beetje en kan je bij iedere herstart rekenen op een dikke winst en lege magazijnen. Een verslavend toppertje die iedere simfan eens zou moeten proberen. Hoe hoog komt jouw Tiny Tower?

Download:
iPhone: Tiny Tower, gratis
Android: Tiny Tower, gratis

Zie ook: Android | Apple | iPhone | Maartens iCandy | Reviews | Tiny Tower

Print deze pagina Tip ons!