Kinect maakt Forza Motorsport 4 beter

Misschien ben jij er wel zo één. Zo iemand die graag zijn zuurverdiende euro’s inruilt voor dure spullen, alleen omdat ze nieuw zijn. Zo’n pionier die per se Kinect moest hebben bij de lancering ondanks dat je gevoel voor ritme tekort komt voor het beste Kinect-spel tot op heden, en ondanks dat je wist dat het de hype onmogelijk waar kon maken. De kans is groot dat indien één van bovenstaande situaties op jou van toepassing is, jouw Kinect-uitrusting inmiddels wel weer wat aandacht kan gebruiken. Maar ook voor iedereen zonder magische camera blijft het de vraag waarom je 150 euro zou moeten neerleggen voor dit apparaat.

Allereerst wil ik stellen dat niets die prijs kan rechtvaardigen; het is simpelweg teveel geld om neer te tellen voor een grappig apparaat. Inderdaad, grappig, omdat zelfs de ontwikkelaars beginnen te geloven dat motion gaming toch niet de toekomst is. Maar dat betekent niet dat de technologie zou misstaan als secundaire feature, en daarom doet het me deugd dat de Kinect-features in Forza Motorsport 4 alleraardigst zijn. Dus als je nog ergens zo’n ding hebt staan of van plan bent om een nieuwe Xbox 360 met Kinect aan te schaffen, zou het zomaar kunnen dat je hem daadwerkelijk gaat gebruiken en wel om onderstaande redenen.

Kinect Racing
Hopelijk heb je geen schattige familieleden in huis die je console soms overnemen, want deze feature is voor hen: handjes op het luchtstuur en gaan met die banaan! Gas geven wordt automatisch voor je gedaan en ook aan alle assists ontkom je niet. Een sim is het dus al lang niet meer, maar het is wel degelijk knap hoe Kinect je handen te allen tijde weet te traceren en te vertalen naar de game. Naast de verwachte Quick Race en Hot Lap is het mogelijk te racen in splitscreen, terwijl de optie om de carrièremodus te voltooien ontbreekt. Slecht nieuws trouwens voor de achievement hunter: je zult met Kinect moeten racen om 1000 G te behalen dankzij de ‘Look Ma, No Controller!’ achievement.

Autovista
De Autovista is een geweldige feature voor de autogekken onder ons die het liefst de mooiste sportwagens binnenstebuiten zouden willen keren. Het is ontworpen met zowel de controller als Kinect in gedachten, maar als Dan Greenawalt tijdens de presentatie grijpt naar de controller “omdat het makkelijker is”, weten wij genoeg. Om Autovista in deze modus soepel te laten werken moet je staan én heb je ruimte nodig, inderdaad twee aardig hoge drempels tijdens het gamen. Maar los daarvan weet het je op momenten het gevoel te geven dat je echt naast een Ferrari staat. Misschien niet tijdens het lopen om de auto (want dat doe je door te leunen), maar temeer wanneer je bukt om de velgen te bestuderen en je om je heen kijkt in de cockpit.

Head-tracking
Het betere Kinect-werk treffen we zodra we een controller in onze handen hebben. Forza Motorsport 4 bevat namelijk de optie om ons hoofd te volgen tijdens het racen en doet dat op zijn minst naar behoren. Kantel je hoofd of draai hem naar een kant en de game beweegt met je mee. Of het essentieel is? Dat denk ik niet, maar ik garandeer je dat als je dan toch Kinect hebt staan in de woonkamer, je het net zo goed kunt inschakelen om fijn de bochten in te kijken. Speel van tevoren wel even met de gevoeligheidsinstellingen, zodat je je nek niet hoeft te verdraaien voor een podiumplek.

Voice commands
De feature waar ik het meest enthousiast over ben, is het gebruik van stemcommando’s. De menu’s in de Forza Motorsport-games zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk en het komt meer dan eens voor dat je tig keer op B moet drukken, omdat je toevallig vergeten bent je auto te upgraden. Roep in dat geval “Xbox”. Je roept dan een menu op en alle woorden die op dat moment in beeld staan, zijn op dat moment de potentiële bestemmingen. De spraakherkenning is soms overgevoelig wanneer je in gesprek bent (leve de annuleringsopties), maar de bewust uitgesproken commando’s worden vrijwel allemaal opgepikt. Check eens hoe soepel ik door alle menu’s surf; no way dat je me dat nadoet met een controller!

Zie ook: Features | Filmpjes | Forza Motorsport | Forza Motorsport 4 | Microsoft | Pitstop | Reviews | Xbox 360 Kinect

Print deze pagina Tip ons!