Shoppen in Akihabara (Tokyo)

Een tijd geleden kon je zien hoe ik een Famicom kocht in Nipponbashi in Osaka, een elektronicawijk vol te gekke gameshops met zeer aangename koopjes. Al met al een geweldige plaats waar iedere gamer aan zijn of haar trekken komt. “Beter kan niet!” zou je haast denken. Welnu, als je dat denkt, dan heb je het verkeerd. Er is nog één plek op de Aarde met nog meer gameshops, nog meer arcades en nog meer spelletjes… en dat is Akihabara in Tokyo!

Overdag is Akihabara, Akiba in het kort, niet veel meer dan een drukke straat vol taxi’s waar zakenmannen en schoolmeisjes kriskras door elkaar lopen. Slechts enkelen zijn op zoek naar een spelletje of een nieuwe laptop; het merendeel heeft slechts haast. Tegen het vallen van de avond worden de neonlampen ontstoken en transformeert het kleine elektronicadorp echter in een bijzondere wereld. Terwijl een ietwat verbaasde Westerling stevig vastklampt aan een plastic tasje vol zeldzame aankopen (een Japanse uitgave van een bepaalde LP, oude PlayStation games, stapels manga albums of porno), dwaalt een “otaku” (Japans voor nerd, geek) door het doolhof van straten en winkeltjes op zoek naar een leuke arcadegame. Ondertussen flaneren meisjes en oude mannen, waarschijnlijk de schoolmeisjes en zakenmannen van die middag, verkleed als hun favoriete anime- of mangafiguurtje door de ongure steegjes om elkaar te vertellen hoe schattig ze er wel niet uitzien. Voor Akihabara is dit niets bijzonders; het gaat er altijd zo aan toe, dag in, dag uit. Voor de buitenstaander lijkt het een markt uit een Star Wars film, maar voor de insider is een klein stukje hemel op Aarde.

Akihabara is een wijk in het centrum van Tokyo die berucht staat om haar zeer hoge nerdgehalte. Na de Tweede Wereldoorlog maakten studenten met goedkope onderdelen van het Japanse leger simpele radio’s en verkochten deze in de steegjes en onder de brug voor een aardige knaak aan de inwoners van het vernietigde Japan. De handel in elektronica bleef in deze buurt Aan de hoofdstraat hebben zich inmiddels grote namen, zoals Taito en SEGA, gevestigd terwijl in de achterafsteegjes en onder de spoorbrug kleine, gezellige winkeltjes zijn geopend. Voor ieder type otaku is hier wel iets te vinden; manga, anime, speelkaarten, electronica, arcade, pachinko en natuurlijk games! Nerds uit heel Tokyo komen hier bij elkaar in “maid café’s” om te praten over hun, door de maatschappij (nou ja, ouderen) verafschuwde, hobbies. Dit is de reden waarom Japanse nerds niet zo vereenzamen als hun Westerse collega’s; zij hebben in Akihabara hun eigen een plek om vrienden te maken en samen te zijn. De Japanse nerd verzamelt dan wel poppetjes, speelt veel games en leest talloze stripboeken, maar heeft genoeg vrienden en vaak ook nog eens een lieve vriendin. Compleet anders dan het Westerse beeld van de Oosterse geek!

Maar wat doe ik daar als Westerling tussen die bijzondere en soms onbegrijpelijk cultuur? Genieten natuurlijk! Genieten van de vele mensen die zich (in mijn ogen) voor gek zetten en genieten van de vele bijzondere en goedkope games. Ik had mezelf voorgenomen om als souvenir uit Akihabara een Disk System voor mijn Famicom mee te nemen. Uiteraard kon ik het niet bij één souvenir laten…

Zie ook: Famicom | Filmpjes | Hardcore gamers | Maarten in Japan | Metroid | NES | Nintendo

Print deze pagina Tip ons!