Nintendo’s eerste 3D console

Diep in de krochten van een klein winkeltje in Osaka vond ik Nintendo’s eerste 3D console. Nou ja, een zeldzame add-on om Nintendo’s eerste console tot een 3D console om te vormen. Zoiets moet iedere gamer wel interesseren, nietwaar? Klik snel verder voor mijn elfde (!) filmpje uit Japan om te kijken wat voor vets ik nou weer gescoord heb. Hint: het is niet de Virtual Boy!

Nintendo en 3D; het lijkt zo’n mooie combinatie, maar in de praktijk werpt het tot nu toe weinig vruchten af. Momenteel vecht het Japanse bedrijf bijvoorbeeld keihard om de Nintendo 3DS te laten slagen. Onder andere vanwege de hoge prijs, korte batterijduur en negatieve geruchten over de 3D techniek liggen de verkoopcijfers vele malen lager dan gedacht.

Dit is echter niet de eerste keer dat dit gebeurt: in 1995 probeerde Nintendo ook al een 3D spelcomputer uit de brengen, de Virtual Boy. Zoals iedereen weet flopte deze enorme, hoofdpijn veroorzakende, zwart-rode 3D bril gigantisch. Desondanks bleef Nintendo interesse tonen in driedimensionale beelden.

Voor de Game Boy Advance experimenteerde men bijvoorbeeld al met een 3D beeldscherm zoals we die kennen van de 3DS en de retail versie van de GameCube heeft zelfs de nodige apparatuur aan boord om 3D beelden te tonen op heuse 3D TV’s, net zoals de PlayStation 3 dat momenteel kan doen. Er was echter één klein foutje in de planning: de GameCube verscheen negen jaar te vroeg op de markt, dus van deze speciale techniek is helaas nooit gebruik gemaakt.

Wat echter niemand lijkt te weten is dat de Virtual Boy niet Nintendo’s eerste poging in de 3D wereld was. Dat was namelijk hun eerste échte console, de Famicom (Japanse versie van de NES). Deze spelcomputer had een mega-arsenaal aan gadgets en accessoires. Onder andere joysticks, dansmatten, robots of zelfs hele fietsen konden worden aangesloten op deze oeroude console. Nintendo zelf bracht in 1987 een heuse 3D bril met “actieve shutters” op de markt. En raad eens wie daar een (boxed) exemplaar van heeft gevonden? Juist!

Zie ook: 3D | Famicom | Filmpjes | Maarten in Japan | Nintendo | Virtual Boy

Print deze pagina Tip ons!