Doe-het-zelf ↓

M’n Famicom Disk System is eindelijk gefixt!

Een dik jaar geleden probeerde ik mijn Famicom Disk System te repareren met een stukje binnenband. Tevergeefs; er bleek een officieel elastiekje nodig te zijn om het te maken. Dankzij een tip van lezer Matthijs kocht ik het desbetreffende rubbertje via eBay en kon ik vandaag eindelijk mijn Disk System fixen. Video in het Engels.

Lees verder...

Hoe maak je een screenshot op de Wii U?

Vette cutscene in Resident Evil? Een mooie goal gemaakt in Fifa? Of zit je vast op een bepaald plekje in Super Metroid? Met Nintendo’s MiiVerse kan je alles met je vrienden én de rest van de wereld delen. Het is een soort Facebook, maar dan voor Wii U (en binnenkort ook 3DS) games. Sinds een aantal weken kan je MiiVerse ook bereiken via het internet. Nintendo heeft de site zelfs speciaal aangepast voor tablets en smartphones, zodat je het social medium bijna overal kan openen. (De enige uitzondering is vreemd genoeg de browser van de 3DS…) Het leuke van de webversie van MiiVerse is het feit dat je de screenshots die je tijdens het spelen hebt gemaakt ook gewoon op je computer op kan slaan. Zo kan je de schermafbeeldingen dus zonder problemen delen op Facebook of je eigen website. Instructies vind je in onderstaand filmpje.

Lees verder...

Game & Watch kapot? Schoef ‘m open!

Op eBay zwermt het van de Game & Watch handhelds. Bijna iedere titel is wel te vinden, in goede of slechte conditie en voor hoge of juist lage prijzen. De Game & Watches waar iets aan mankeert, zoals een grote kras op het scherm of een ontbrekende batterijklepje, verwisselen logischerwijs voor veel minder geld van eigenaar dan de gavere exemplaren.

Onlangs kocht ik van een Israëlische verkoper Donkey Kong 2, een klassieke multi-screen Game & Watch uit 1983. Ik wist dat het bovenste scherm kapot was, maar voor omgerekend 8 euro durfde ik wel een gokje te wagen. Eenmaal in Nederland aangekomen schroefde ik het bovenste scherm open en kon ik binnen één avond repareren met een simpele satéprikker. Een goede gok die zeker voor herhaling vatbaar is!

Lees verder...

De ultieme console?

Een kamer vol doosjes, bakken vol controllers, een kast vol consoles… iedere gamer met een redelijke collectie komt op den duur in problemen met zijn of haar ruimte. De ultieme oplossing zou een console zijn die alle games gewoon af kan spelen. En nee, dan heb ik het niet over een PC, maar over één uniforme spelcomputer.

Onderstaande filmpjes tonen twee totaal verschillende creaties die bovenstaand probleem proberen te tackelen. De eerste is Project Unity, een combinatie van vijftien oudere consoles (van ondere andere de SEGA Mega Drive tot en met de Nintendo GameCube). Het tweede filmpje is de laatste van een drieluik (deel 1 en deel 2 vind je hier) gemaakt door Ben Heck, die een console heeft ontwikkeld waarmee je Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U games kan spelen. Welke van deze twee superconsoles zou jij in huis halen?

Lees verder...

Maak je eigen controller

De MaKey MaKey is één van de tofste KickStarter projecten tot nu toe. Met het simpele printplaatje, dat voor 50 dollar van eigenaar verwisselt, kan je een controller maken van bijna alle objecten. Voorwaarde; de objecten moeten geleiden. Zo kan je een piano maken van bananen of Tetris besturen met een glas water. Maar ook Mario Karten met keukenmessen of een foto maken van mensen op het moment dat ze plassen behoren tot de mogelijkheden. Da’s pas creatief!

Lees verder...

Gamer vernietigt Miyamoto’s handtekening

Op het blog Damn Technology laat doe-het-zelver “Jonnyboy” tot in detail zien hoe je de Game & Watch game Donkey Kong uit elkaar moet halen, schoon moet maken en weer in elkaar moet zetten. Saillant detail: de gebruikte handheld, die Jonny op eBay heeft gekocht, is gesigneerd door Shigeru Miyamoto, de geestelijk vader van onder andere Mario, Donkey Kong en Link. In alle enthousiasme wordt het bovenste paneel van de handheld met alcohol, nagellakremover of tandpasta ontdaan van de handtekening. Een eeuwige zonde of een mooie guide met een goede grap?

Lees verder...

Meer ruimte op je Nintendo 3DS

Geheugen(kaart) van je Nintendo 3DS vol? Shit happens! Gelukkig is er een handige oplossing. De apps Nintendo Video en EuroSport nemen namelijk bijzonder veel geheugen in beslag, zonder dat het nou daadwerkelijk uitgebreide apps zijn. Op de één of andere manier worden alle video’s die je ooit bekeken hebt opslagen als “aanvullende gegevens”. In het menu van je Nintendo 3DS kan je deze onnuttige data zonder problemen van je geheugenkaart wissen, zoals je in onderstaande video kan zien. Tadaa; je hebt ineens 5000 extra blokken op je geheugenkaart tot je beschikking!

Lees verder...

Zo doe je dat: multiplayer op een 3D TV

Weg met het split-screen! Wist je dat je met een 3D TV ouderwetse 2D multiplayer games op een groot scherm kan spelen? De theorie achter het hele 3D gebeuren is vrij simpel; welke techniek je ook gebruikt, men zorgt ervoor dat ieder oog een (net iets anders) beeld ontvangt. Met deze verschillende beelden maken je hersenen vervolgens één 3D beeld. Je ogen ontvangen immers ook ieder een net iets anders beeld, puur vanwege de kleine afstand tussen je zichtorganen.

Welnu, de brilletjes van een passieve 3D TV filteren de beelden die de TV naar je ogen uitzendt. De TV zendt de beelden voor beide ogen namelijk uit met speciaal licht waarvan de golven in twee verschillende richtingen bewegen; horizontaal en verticaal. De brilletjes hebben iedere twee Polaroid glazen waarvan de filters ook horizontaal en verticaal georiënteerd zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld het beeld dat in horizontale richting wordt uitgezonden alleen langs het horizontaal geplaatste filter en dus maar in één oog terecht komen. Ieder oog ontvangt dus zijn eigen beeld. Tadaa, je hebt 3D!

De meeste 3D films bestaan uit twee beelden die tegelijk naast elkaar worden uitgezonden. Wanneer je een dergelijke film op je TV afspeelt, dan kan je de side-by-side (of in mijn voorbeeld top-to-bottom) modus aanzetten om deze beelden apart uit te zenden: zo wordt links bijvoorbeeld horizontaal en rechts wordt dan verticaal. Wanneer je echter twee verschillende beelden naast elkaar hebt, zoals in een multiplayer game, dan kan je deze techniek gebruiken om beide helften te spreiden over het hele scherm. Zo heeft iedere speler het volledige scherm tot zijn of haar beschikking en is het niet langer mogelijk om bij elkaar te spieken.

Het enige dat je voor deze hack nodig hebt zijn twee verschillende brilletjes; één met alleen horizontaal en één met alleen verticaal georiënteerde glazen. Deze zijn uiteraard te koop, maar met twee goedkope bioscoopbrilletjes en wat handigheid kan je ze ook zelf maken. Check snel onderstaand filmpje om te kijken hoe je dat kan doen.

Lees verder...

Doe-het-zelf: Arcade-koffietafel

Het is nog altijd mijn droom om (wanneer ik eindelijk een keer mijn studentenkamer verruil voor iets groters) een keer een eigen arcadekast in elkaar te zetten. Op het internet zijn zat voorbeelden te vinden van creatievelingen die gepassioneerd aan de slag zijn gegaan en één daarvan wil ik hier uitlichten.

Een fanatieke gamer is het namelijk gelukt om van een IKEA koffietafel een heuse Arcade-koffietafel te maken. Het eindresultaat is mijns inziens verbluffend. Als ik dit zie, dan beginnen de handjes te jeuken en wil ik zo snel mogelijk aan het klussen gaan. Niet dat ik daar de skills voor heb, maar dat is enkel een detail. Hebben jullie weleens iets dergelijks in elkaar gezet?

Lees verder...

Bouw je eigen Mario Kart track… met K’NEX!

Gespot bij de Intertoys: Mario Kart Wii K’NEX! Terwijl de meeste games er series, als Minecraft, Star Wars en Harry Potter als LEGO verschijnen, lijkt Nintendo stiekem een deal gesloten te hebben met de concurrent. Ik zeg stiekem, want op de één of andere manier is dit hele nieuws langs mij heen gegaan. In de bewuste speelgoedzaak hadden ze maar een paar figuurtjes bij de game-afdeling liggen, maar een blik op de bijbehorende website leert mij dat het doe-het-zelf speelgoedmerk maar liefst zeven personages, elf karts, zevens motoren en twintig sets met tracks en expansions – met de bijhorende vijandjes en wapens – op de markt heeft gebracht…

Lees verder...