3D ↓

3D op het onderste scherm

In de Nintendo 3DS game Paper Mario: Sticker Star maakt Nintendo wel erg handig gebruik van de accelerometer in haar eigen handheld. Door de positie van de 3DS te koppelen aan de glinstering van stickers op het onderste scherm wekt men de indruk dat ook dat scherm beschikt over 3D-gaven. Een leuke, onopvallende toepassing die ik pas na uren spelen doorhad.

Lees verder...

Zo doe je dat: multiplayer op een 3D TV

Weg met het split-screen! Wist je dat je met een 3D TV ouderwetse 2D multiplayer games op een groot scherm kan spelen? De theorie achter het hele 3D gebeuren is vrij simpel; welke techniek je ook gebruikt, men zorgt ervoor dat ieder oog een (net iets anders) beeld ontvangt. Met deze verschillende beelden maken je hersenen vervolgens één 3D beeld. Je ogen ontvangen immers ook ieder een net iets anders beeld, puur vanwege de kleine afstand tussen je zichtorganen.

Welnu, de brilletjes van een passieve 3D TV filteren de beelden die de TV naar je ogen uitzendt. De TV zendt de beelden voor beide ogen namelijk uit met speciaal licht waarvan de golven in twee verschillende richtingen bewegen; horizontaal en verticaal. De brilletjes hebben iedere twee Polaroid glazen waarvan de filters ook horizontaal en verticaal georiënteerd zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld het beeld dat in horizontale richting wordt uitgezonden alleen langs het horizontaal geplaatste filter en dus maar in één oog terecht komen. Ieder oog ontvangt dus zijn eigen beeld. Tadaa, je hebt 3D!

De meeste 3D films bestaan uit twee beelden die tegelijk naast elkaar worden uitgezonden. Wanneer je een dergelijke film op je TV afspeelt, dan kan je de side-by-side (of in mijn voorbeeld top-to-bottom) modus aanzetten om deze beelden apart uit te zenden: zo wordt links bijvoorbeeld horizontaal en rechts wordt dan verticaal. Wanneer je echter twee verschillende beelden naast elkaar hebt, zoals in een multiplayer game, dan kan je deze techniek gebruiken om beide helften te spreiden over het hele scherm. Zo heeft iedere speler het volledige scherm tot zijn of haar beschikking en is het niet langer mogelijk om bij elkaar te spieken.

Het enige dat je voor deze hack nodig hebt zijn twee verschillende brilletjes; één met alleen horizontaal en één met alleen verticaal georiënteerde glazen. Deze zijn uiteraard te koop, maar met twee goedkope bioscoopbrilletjes en wat handigheid kan je ze ook zelf maken. Check snel onderstaand filmpje om te kijken hoe je dat kan doen.

Lees verder...

Dé Pokémon X en Y-trailer-analyse

Daar is ‘ie dan: de Pokémon-game waar menig gamer al meer dan vijftien jaar op wacht! De nieuwste delen in Nintendo’s populaire RPG-serie, die de titels Pokémon X en Y dragen, zijn in 3D, kunnen online en beschikken over meer dan 650 verschillende wezentjes; dat maakte Nintendo eergisteren bekend in een nieuwe Nintendo Direct video. Wat ons betreft is het hoog tijd voor een analyse van de desbetreffende trailer

Lees verder...

Vijf opmerkelijke 3DS XL-feitjes

Lees verder...

3DS foto’s op een 3D TV

Nadat het me met succes was gelukt om Virtual Boy spellen in 3D te spelen op een 3D TV, stond ik uiteraard te trappelen om meer van dit soort dingen te proberen. Zodoende vond ik vandaag uit dat het vrij makkelijk is om foto’s, gemaakt met de Nintendo 3DS, in hun volle, driedimensionale glorie te tonen op een 3D TV. Het vergt enige moeite, maar uiteindelijk loont het wel. Omdat het vorige filmpje zo veel door buitenlanders werd bekeken (en ik vervolgens met allerlei vragen werd opgescheept) heb ik voor deze ene keer verslag gedaan in het Engels.

Lees verder...

Zo kan het ook

Vorige week probeerde ik oude Virtual Boy spellen op een 3D TV af te spelen. Ondanks het feit dat het slechts gedeeltelijk is gelukt, lijkt het erop dat ik iets heb gedaan wat nog nooit eerder is geprobeerd. En zodoende ging het “nieuwtje” de hele wereld over. Eerst kreeg Nintendo weblog GoNintendo lucht van de post, daarna ging Tiny Cartridge er mee aan de haal en uiteindelijk belandde ik met m’n snufferd op de über-gadget site Gizmodo (je weet wel, die als eerste de iPhone 4 onthulde).

Mijn post verspreidde zich als een kleine olievlek over het internet, veelal onder de titel “Hackers get Nintendo Virtual Boy games running on a 3D TV”. Opmerkelijk: na vijf minuten prutsen met wat software en een VGA kabeltje ben je dus al een “hacker” en beland je op één van ‘s werelds grootste techniekwebsites. Ik ben gevleid!

Maar nog veel leuker vind ik de pogingen van andere gamers om mijn idee na te doen of te verbeteren. Op het forum van Planet Virtual Boy (jahaa! dat ding heeft vreemd genoeg zelfs nu nog fans) liet gebruiker ZueriHB zijn bovenstaande opstelling zien. Middels twee Xbox Live Vision Camera’s worden de twee beelden van de Virtual Boy naast elkaar weergegeven op een (PlayStation) 3D TV. (Oh ja: let ook even op de Virtual Boy spellen en Game Boy cartridgehoesjes om de camara’s te positioneren. Bonuspunten voor deze opstelling en veelzijdige collectie dus!) Alhoewel het theoretisch een goed idee is, schrijft Zueri HB op het forum de korte zin “Lag is unbearable!” Kortom: we moeten nog even verder puzzelen voordat we de Virtual Boy spellen perfect op onze 3D TV kunnen spelen.

Lees verder...

Virtual Boy op een 3D TV

Is het mogelijk om een Virtual Boy spel op een 3D TV in 3D te spelen? Wij probeerden het uit en het antwoord is: ja! Met de juiste setup en programma’s is het mogelijk om een geëmuleerd Virtual Boy spel op een 3D TV af te spelen. Met de goede in- en afstelling kan je deze beelden vervolgens weer in 3D terugzien. Het kost wat moeite, maar dan kan je ook zonder hoofdpijn genieten van de meest waardeloze 3D spellen…

Lees verder...

Nog een Nieuwe New Super Mario Bros.

Na het succes van New Super Mario Bros. voor de Nintendo DS en zijn opvolger voor de Wii kon Nintendo het niet laten om nóg een aantal dergelijke titels aan te kondigen. Onlangs zagen we New Super Mario Bros. Mii op de Wii U en gisteren kondigde Nintendo’s president Saturo Iwata New Super Mario Bros. 2 voor de Nintendo 3DS aan. We zien wéér een Mario platformer in de inmiddels bekende nieuwe stijl, die ook weer lijkt te profiteren van een oud spelelement (zoals de Power Leaf). Het spel moet al in augustus uitkomen, maar het is nog steeds onduidelijk wat voor nieuwe elementen we mogen verwachten. Volgens Shigeru Miyamoto wilde men voor de nieuwe Mario-games focussen op nieuwe elementen, maar als we deze screenshots zo zien (serieus, geen bewegend filmpje?) weten wij het zo net nog niet. Zitten er bijvoorbeeld eindelijk leuke 3D-elementen in deze game? Laten we maar even rustig afwachten om te zien wat Nintendo nog meer voor ons in petto heeft.

Lees verder...

Vijf goede voornemens voor de Nintendo 3DS

Het jaar 2011 is een turbulent jaar geweest voor Nintendo. Zo kregen we tijdens de E3 een presentatie over Nintendo’s nieuwe spelcomputer voorgeschoteld, waar we nog steeds geen chocola van kunnen maken. Een significante drop in Nintendo’s aandelen en het consumentenvertrouwen was het gevolg. 2011 was tevens het jaar waarin de Nintendo 3DS gelanceerd werd, maar dat was ook al niet het succes waar men in Kyoto op hoopte. Uiteindelijk waren deze gebeurtenissen samen verantwoordelijk voor een teleurstellende eerste helft van het fiscaal jaar. In de periode van 1 april tot en met 30 september zakte de omzet met 40,6% ten opzichte van vorig jaar en boekte het bedrijf een zeldzaam verlies van ongeveer 633 miljoen euro.

Geen wonder dat ze halsoverkop sneden in de prijs van de stereoscopische handheld, gelukkig voor hen met direct zichtbaar resultaat. Maar daarmee zijn ze er nog niet, een prijsverlaging is slechts de eerste stap die de 3DS moet zetten. Als Iwata en consorten het echt snappen, zullen we de komende twaalf maanden nog meer ingrijpende veranderingen zien in het beleid. Wij stellen de volgende vijf verbeterpunten voor.

Lees verder...

Goed nieuws: (nog) geen nieuwe 3DS!

Terwijl ik Tokyo deze ochtend (het is hier op moment van schrijven 22:30) verliet om Mt. Fuji te gaan bezoeken, begon Nintendo in diezelfde stad aan haar pre-TGS (Tokyo Game Show) persevenement omtrent de Nintendo 3DS. Uiteraard had ik graag een kijkje genomen, maar dit evenement was helaas alleen voor de Japanse pers. Gelukkig was de inhoud van het evenement wel iets vrolijker dan verwacht: volgens de geruchten zou Nintendo namelijk nu al een nieuw model van de 3DS, eentje met een extra analoge stick, aan gaan kondigen. Alle gamers waren het er universeel mee eens dat dit een “dikke vinger” in het gezicht van alle fans zou zijn. Of Nintendo deze nieuwe 3DS nou in ontwikkeling heeft of niet, hij is in ieder geval niet aangekondigd… misschien wel om vriendjes te blijven met de fans. Maar wat werd er wel aangekondigd? Tijd voor een snel overzicht van alle nieuwe gadgets en games.

Lees verder...