Sony ↓

Game kleding van… Zalando!?

Zalando, bij velen bekend van de irritante televisiereclames, blijkt voor gamers ineens een stuk interessanter dan we tot nu toe hadden gedacht. De online kledingwinkel heeft namelijk sinds kort game kleding in het assortiment. Naast de standaard kleding en sportspullen zijn nu ook ineens PlayStation trainingsbroeken en t-shirts met opdruk van SpongeBob als Mario te koop. Het laat maar weer eens zien dat video games langzaam maar zeker hun plekje in de samenleving weten te veroveren.

Lees verder...

Wishful thinking

Lees verder...

E3: Opvallende zaken op de beursvloer

De grote persconferenties van de E3 zitten erop en inmiddels weten we welke kaarten de ‘grote drie’ gespeeld hebben. Het was spannend, interessant en af en toe ook teleurstellend. Mij zijn in ieder geval genoeg zaken opgevallen en die zal ik stuk voor stuk bespreken.

Lees verder...

Gamers’ Graffiti: van alles wat

Nog zo’n leuke Gamers’ Graffiti uit Groningen; een schutting vol bekende gameseries. Just Dance, Minecraft, Super Mario, GTA (San Andreas), Call of Duty, Angry Birds, Pac-man, De Sims… alles komt voorbij!

Ook een leuke Gamers’ Graffiti gespot? Laat het ons weten!

Lees verder...

De ultieme console?

Een kamer vol doosjes, bakken vol controllers, een kast vol consoles… iedere gamer met een redelijke collectie komt op den duur in problemen met zijn of haar ruimte. De ultieme oplossing zou een console zijn die alle games gewoon af kan spelen. En nee, dan heb ik het niet over een PC, maar over één uniforme spelcomputer.

Onderstaande filmpjes tonen twee totaal verschillende creaties die bovenstaand probleem proberen te tackelen. De eerste is Project Unity, een combinatie van vijftien oudere consoles (van ondere andere de SEGA Mega Drive tot en met de Nintendo GameCube). Het tweede filmpje is de laatste van een drieluik (deel 1 en deel 2 vind je hier) gemaakt door Ben Heck, die een console heeft ontwikkeld waarmee je Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U games kan spelen. Welke van deze twee superconsoles zou jij in huis halen?

Lees verder...

Pareltje Gespot! – LEGO Racers

De ‘fun-racer’ (zoals ik het nu maar even noem) is voor mij jarenlang het meest favoriete genre geweest binnen de wereld van videogames. Nintendo zat op de troon met haar Mario Kart-franchise, maar er waren hier en daar ook ontwikkelaars die aan deze heerschappij begonnen te knabbelen. Een bekend voorbeeld is natuurlijk Rare’s Diddy Kong Racing, maar High Voltage Software kon er met LEGO Racers ook wat van en ik zal je vertellen waarom.

Lees verder...

Sony presenteert…

Dames en heren, jullie hebben er lang op gewacht, maar hier is hij dan!

*applaus klinkt uit de zaal*

Hoogstwaarschijnlijk kondigt Sony vandaag zijn nieuwe console aan. Of deze console PlayStation 4 zal heten, of een andere funky naam krijgt, is niet duidelijk, net zoals er eigenlijk vrij weinig over de console bekend is op dit moment. De afgelopen tijd kregen we afbeeldingen te zien van een mogelijke dev kit controller die net als de DualShock 3 controller erg veel lijkt op de klassieke DualShock 2 controller, maar op de specificaties van Sony’s nieuwe project zit iedereen nog met smart te wachten.

Lees verder...

Open brief: ga niet met Lace Mamba in zee

Stel je voor: je koopt een game op marktplaats of eBay, maar het gekochte product wordt na betaling nooit geleverd. Wat doe je dan? De originele verkoper reageert niet meer, de bank mag niet zomaar geld terugstorten, Marktplaats zegt dat de aanbieding op voorhand al niet te vertrouwen is en de politie draait zijn hand niet meer om voor dergelijke praktijken. De conclusie is duidelijk: de verkoper heeft je genaaid.

Maar stel je nou eens voor dat je een kleine game-ontwikkelaar bent. Je hebt maanden, zo niet jaren met je team gewerkt aan een geweldige video game en je wordt benaderd door een uitgever die zak poen en flink wat royalty’s biedt. Je gaat op het aanbod in, maar je ontdekt al snel dat de uitgever aan de haal gaat met jouw game. Sterker nog: men geeft je er nauwelijks iets voor terug. Voor de politie is de de zaak te internationaal en voor de jouw als indie developer vanwege de rechten over de grens veel te ingewikkeld. Wat doe je dan? Simpel, je brengt de zaak aan het licht!

Het overkwam een aantal ontwikkelaars die een deal sloten met Lace Mamba Global. Bij deze uitgevers hoort onder andere Amanita Design met haar prachttitel (en redactiefavoriet) Machinarium. Samen een tweetal andere developers schreef Amanita’s Jakub Dvorský een open brief waarin het probleem met de uitgever uitgebreid wordt besproken. In het verleden schijnen dergelijke acties te hebben geholpen, dus men hoopt dat ook deze brief zijn vruchten afwerpt. Je kan de brief hier lezen.

Lees verder...

Zo doe je dat: multiplayer op een 3D TV

Weg met het split-screen! Wist je dat je met een 3D TV ouderwetse 2D multiplayer games op een groot scherm kan spelen? De theorie achter het hele 3D gebeuren is vrij simpel; welke techniek je ook gebruikt, men zorgt ervoor dat ieder oog een (net iets anders) beeld ontvangt. Met deze verschillende beelden maken je hersenen vervolgens één 3D beeld. Je ogen ontvangen immers ook ieder een net iets anders beeld, puur vanwege de kleine afstand tussen je zichtorganen.

Welnu, de brilletjes van een passieve 3D TV filteren de beelden die de TV naar je ogen uitzendt. De TV zendt de beelden voor beide ogen namelijk uit met speciaal licht waarvan de golven in twee verschillende richtingen bewegen; horizontaal en verticaal. De brilletjes hebben iedere twee Polaroid glazen waarvan de filters ook horizontaal en verticaal georiënteerd zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld het beeld dat in horizontale richting wordt uitgezonden alleen langs het horizontaal geplaatste filter en dus maar in één oog terecht komen. Ieder oog ontvangt dus zijn eigen beeld. Tadaa, je hebt 3D!

De meeste 3D films bestaan uit twee beelden die tegelijk naast elkaar worden uitgezonden. Wanneer je een dergelijke film op je TV afspeelt, dan kan je de side-by-side (of in mijn voorbeeld top-to-bottom) modus aanzetten om deze beelden apart uit te zenden: zo wordt links bijvoorbeeld horizontaal en rechts wordt dan verticaal. Wanneer je echter twee verschillende beelden naast elkaar hebt, zoals in een multiplayer game, dan kan je deze techniek gebruiken om beide helften te spreiden over het hele scherm. Zo heeft iedere speler het volledige scherm tot zijn of haar beschikking en is het niet langer mogelijk om bij elkaar te spieken.

Het enige dat je voor deze hack nodig hebt zijn twee verschillende brilletjes; één met alleen horizontaal en één met alleen verticaal georiënteerde glazen. Deze zijn uiteraard te koop, maar met twee goedkope bioscoopbrilletjes en wat handigheid kan je ze ook zelf maken. Check snel onderstaand filmpje om te kijken hoe je dat kan doen.

Lees verder...

Pitstop: Milestone houdt top-down genre verrassend in leven met WRC Powerslide

Ontwikkelaar Milestone beschikt over tal van racelicenties, maar een specialist kunnen we ze echt niet noemen. Of het nu MotoGP betreft, Superbike of zelfs het nieuwe motocross-initiatief MUD; zelden ontstijgen hun games de middelmaat. Dat geldt tevens voor WRC, de rallyfranchise en tevens het bekendste merk uit de Milestone-stal. Die serie maakt nu een uitstapje met de game Powerslide, een anonieme downloadbare titel die straks in maart verschijnt voor de grote platformen.


Alhoewel, anoniem? Die gedachte liet ik snel varen bij het zien van bovenstaande boeiende trailer. WRC Powerslide blijkt namelijk een top-down racer te zijn die op het oog erg veel weg heeft van een moderne Racing Gears Advance, wat zonder twijfel de beste racegame is voor de GBA. Diverse spellocaties, explosieve wapens en verleidelijke graphics: een uiterst succesvol recept om ons aan boord te krijgen en tevens een goede reden om ons enthousiasme met jullie te delen.

Lees verder...