Columns ↓

E3: Opvallende zaken op de beursvloer

De grote persconferenties van de E3 zitten erop en inmiddels weten we welke kaarten de ‘grote drie’ gespeeld hebben. Het was spannend, interessant en af en toe ook teleurstellend. Mij zijn in ieder geval genoeg zaken opgevallen en die zal ik stuk voor stuk bespreken.

Lees verder...

Dit is er mis met Donkey Kong Country Returns

Voordat ik begin: Donkey Kong Country Returns, het langverwachte vervolg op Rare’s legendarische trilogie op de Super Nintendo, is absoluut géén slechte game. De medewerkers van Retro Studios – die we natuurlijk allemaal nog kennen van hun eigen legendarische drieluik, Metroid Prime – hebben in 2010 allemaal hun uiterste best gedaan om een briljante platformer neer te zetten. Hun spel was uitdagend, gevarieerd en boven alles gewoon leuk om te spelen.

Sinds vorige week is Donkey Kong Country Returns ook te verkrijgen voor de Nintendo 3DS. En nu ik deze game opnieuw speel, bekruipt mij een onbevredigend gevoel. Een gevoel dat ik drie jaar geleden, bij het spelen van het origineel op de Wii, ook al had. Er klopt iets niet aan deze game!

Lees verder...

Kirby: de speelbal van Nintendo

Een tijdje geleden schreef ik een artikeltje over Kirby’s Pinball Land op de Game Boy. De game, die inmiddels twintig jaar oud is, wist me flink te boeien en tot op de dag van vandaag steek ik de cartridge met enige regelmaat in mijn Game Boy. Dat smaakte naar meer, dus ik ging op zoek naar meer Kirby-games. Het viel me op dat het een groot deel van de franchise bestaat uit games die niet eenvoudig binnen de serie te plaatsen zijn.

Lees verder...

Nog eventjes en dan… OUYA!

De OUYA is uit en zal bijna op mijn deurmat ploffen. Sinds afgelopen week zijn de eerste exemplaren op de post gegaan en het zal nog zeker een maand duren voordat alle Kickstarter-backers hun eigen OUYA in handen zullen hebben. Het is dus nog even wachten, maar inmiddels sijpelen wel de eerste reviews en reacties binnen. Echter niet iedereen is even enthousiast.

Lees verder...

Tomb Raider is terug van weggeweest

Het mag je niet ontgaan zijn dat Lara Croft inmiddels in een geheel nieuw avontuur de hoofdrol speelt. Tomb Raider is daarmee een reboot van de aloude serie die bijna twintig jaar geleden menig mannelijk gamerhartje sneller liet kloppen. Het spel zit inmiddels al eventjes in mijn Xbox 360 en man wat is het genieten.

Lees verder...

Microsoft gaat eindelijk de goede kant op

Steam is al jarenlang het populairste spelplatform onder PC-gamers en het platform staat onder meer bekend om haar volledige aanbod en scherpe prijzen. De Steam Holiday Sales zijn inmiddels al een tijdje geleden, maar Microsoft heeft de boel goed afgekeken en vorige week een sloot aan games in de uitverkoop gegooid.

Lees verder...

De Wii U als overgangsconsole

Met zijn Wii U was Nintendo het eerste bedrijf dat de overstap maakte naar de volgende generatie spelcomputers. Maar is de Wii U wel een ‘next-gen’ console? Die vraag komt steeds duidelijker naar voren nu ik na de aankondiging van de PlayStation 4 hoor praten over ‘de eerste next-gen’ console. Nintendo was er toch vorig jaar al bij? Of zijn de PlayStation 4 en de opvolger van de Xbox echte next-gen consoles en doet de Wii U leuk mee vanaf de zijlijn?

Lees verder...

BvG Game of the Year: The Walking Dead

Op Bureau voor Gamers hebben we niet echt een game van het afgelopen jaar gekozen. Eén game die er met kop en schouders bovenuit stak. Eén game die alle andere games in zijn schaduw achter liet en één game die je gespeeld moet hebben. Anders dan voorheen was het dit jaar een stuk moeilijker om een dergelijke titel te kiezen. Er was namelijk geen echte gedoodverfde winnaar, maar wat mij betreft mag The Walking Dead naar hartelust met de eer strijken.

Lees verder...

De nickname maakt de man

In de fysieke wereld geven we bij het opgeven van onze belasting of bij het ondertekenen van een brief altijd onze echte naam. Het zou een beetje onhandig zijn als de geadresseerde niet zou weten van wie hij die belangrijke mededeling ontvangen heeft, niet waar? Op internet liggen de regels al jaren anders, zeker wanneer we het hebben over informeler gedrag op het wereldwijde web. Een fenomeen dat al stamt uit de begintijd van het internet is de username of nickname; een zelfgekozen naam die jou op het internet vertegenwoordigt, maar over het algemeen niet jouw echte naam is.

Lees verder...

Games baten het brein

Gamen is tijdverspilling, slecht voor je sociale leven en maakt je ongezond. Om nog maar niet te spreken over hoe gewelddadig je ervan wordt. Dat zijn zo’n beetje de clichés die nog altijd onder aardig wat niet-gamers heersen.

Positief nieuws over games dat van buiten de game-community komt is daarom altijd leuk om te horen. Er wordt natuurlijk al jaren geroepen dat gamen de oog-handcoördinatie verbetert, maar voor mij is dat nooit een reden geweest om games te spelen. Er blijken echter meer voordelen aan games te zitten. Cognitief neurowetenschapper Daphne Bavelier heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het effect van gamen op het brein en ontdekte diverse effecten die het spelen van games heeft op de hersenen. Zo zouden gamers niet slechter zien, maar juist bovengemiddeld goed, en zijn zij in staat meer bewegende objecten tegelijk in de gaten te houden dan hun medemensen. Zo’n eigenschap zou bijvoorbeeld in het verkeer van pas kunnen komen.

Dit is het menselijk brein. Kan jij alle onderdelen onthouden?

Lees verder...